Stránky

Jízda metrem, Nanjing Road, SWFC

Zdravím z Číny,

první týden uběhl jako voda, počasí je poměrně chladné, smogový index taky pomalu roste. Nejvyšší čas pro další příspěvek:-)
Uplynulý víkend byl první, kdy jsme měli trochu více času na výpravu do centra. Domluvili jsme se s Mirovým kolegou z práce, že se půjdeme podívat ke slavné Perlové věži a na jednu z nejrušnějších ulic světa Nanjing Road. Počasí nám bohužel moc nepřálo - jednak byla zima (pak i pršelo) a vzduch byl ten den obzvlášť "kvalitní", což je bohužel vidět i na fotkách.

Ten den byl taky prvním, kdy jsme se poprvé vydali metrem do centra. Vzhledem k tomu, že šanghajské metro je největší na světě (13 linek, délka sítě přes 500 km), měla jsem celkem obavu absolvovat první jízdu sama, takže jsem raději počkala na první cestu právě na Mira. Metro je perfektně značené, takže opravdu stačilo pár základních pokynů a šlo se na to :-) Před každým vstupem do metra je sken všech zavazadel (jako na letišti) plus brána, která by spolu se skenem měla odhalit bombu nebo tak něco :-) což se sice super bezpečnostní prvek, ale nějak si nechci představit, jak to vypadá v ranní a večerní špičce na frekventovaných stanicích... po celém vestibulu jsou něco jako automaty, kde se jedním kliknutím dostanete na anglické zobrazení. Pak už jen zadáte vaši cílovou stanici (výchozí si samo doplní) a ukáže vám, kolik vámi zadaná trasa bude stát. Pak už stačí jen vložit mince nebo bankovky. No a pokud jezdíte pokaždé tu stejnou strasu a víte, že stojí např. 10 RMB, tak na displeji rovnou zadáte, že chce lístek za 10 RMB a už nemusíte zadávat žádnou stanici. Jako asi na všechno, i na metro existuje skvěla aplikace:-) Jmenuje se MetroMan, kde si zadáte výchozí a cílovou stanici a opět vám ukáže, kolik RMB budete pro danou trasu potřebovat. Navíc ukáže i čas trvání a všechny přestupy. Pokud člověk ovládá aspoň základy angličtiny, je to hračka:-) No a úplně nejjednodušší je koupit si předplacenou lítačku, tam vložíte např. 200 RMB a pak už jen přikládáte k terminálům a podle toho, kolik jste toho najeli, se vám peníze odečítají.

Hned po výstupu z metra jsme spatřili Parkhotel, který byl v letech 1934-1958 nejvyšší budovou v Asii. Pro nás čechoslováky je zajímavá i tím, že její architekt je rodák z Banské Bystici Ladislav Eduard Hudec.


Bez velkého zdržování jsme se vydali rovnou po Nanjing Road k nábřeží Bund. V této ulici se dá najít vše od mezinárodních sítí kaváren, přes obrovská obchodní centra až odchody s elektronikou. Celkem módní tu jsou pestrobarevné deštníky.





Pak nás docela pobavil místní zametač, který si to na férovku štrádoval během zelené na semaforu po hlavní silnici a uklízel odpadky. A až douklízel, pak mohly jet auta:-)



Dorazili jsme k nábřeží Bund a přímo před námi byl přesně ten výhled, který je pro Šanghaj typický:-), tedy pohled na šanghajsou čtvrť Pudong, jejíž dominaty jsou televizní věž Perla Orientu, SWFC (šanghajské světové finanční centrum - vypadá jako otvírák:-)) a Shanghai Tower (dostavěná teprve nedávno, výška 632 m). V noci musí být ale tento pohled ještě krásnější:-)


A právě "otvírák" byl náš další cíl. Bohužel pěšky se přes řeku nedá, takže jsme museli zpátky do metra a jednu stanici se svést. 


Za "lidové" vstupné jsme se vyvezli superrychlým výtahem až do výšky 474 metrů, což je horní hranice té díry:-D Ta je tam z důvodů menšího tlaku větru na budovu. Ale nahoře se to trochu houpalo:-).  Každopádně výhled byl famózní. Omlouvám se za odraz od skla, ale otevřená vyhlídka tam bohužel nebyla, snad příště:-)



Večer jsme ještě byli navštívit známé Mirova kolegy. Sice už jsme byli po celém dni dost unavení, ale nakonec jsme šli. No a ještě že jsme se překonali! Byl to moc super německý pár a holčina je moc sympatická. Taky má hodně volného času a taky nemá děti:-D takže je to ideální sparringpartner pro toulání se po městě. Hnedka zítra máme první akci, jedem do francouzské čtvrti:-)

Díky moc že jste dočetli až do konce, dnes je to trošku delší:-) 

Že jste někdy slyšeli o tzv. fejkáči, ale nevíte, co to je a jak to tam chodí? Tak si počkejte na příští článek:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že jste si našli čas a okomentovali tento příspěvek