Stránky

Jací jsou Číňané?

Zdravím z Číny,

jsou malí? Jedí nahlas? Opravdu je termín "made in China" ekvivalentem k nekvalitním věcem? Dnes to bude takové malé zamyšlení o tom, jak Čínany vnímám já po dvou měsících pobytu v Číně.


  • bohatnou.  Toto je neoddiskutovatelný fakt, dvacet let tryskového vývoje prostě je znát. Jejich kupní síla je obrovská, vídám to pokaždé, když se vydám do nákupního centra nebo kamkoliv, kde se dají směnit peníze za zboží. V Šanghaji jsem to tak nějak předpokládala, ale i zde, ve střední Číně, je vidět perfektní zásobování, všeho je dostatek až nadbytek, infrastuktura jak dělaná pro transporty všeho druhu. Asi mají dojem, že jim ty všechny věci v obchodech utečou, takže nakupují jak blázni. Své kamarádce Qian jsem se snažila vysvětlit, že v Evropě si skutečně bohatí lidé nekupují spoustu nepotřebných věcí a raději investují do dovolených a zážitků, a že už nechtějí trávit 12 hodin v práci, že raději obětují část příjmů ve prospěch rodiny a volného času. Pro Číňany jsou peníze vším. Měří tím svoje životní štěstí a společenský status. S tím souvisí i nákup nových luxusních vozů, ojetiny se tu nenosí. Na ulicích jsou vidět velká SUV, limuzíny i combi; malá městská auta tu jsou minimálně. Aut je tu velké množství a parkoviště na ně nejsou dimenzována. Jako barvu auta bych čekala červenou, ale chyba lávky! Auta se tu prodávají vyhradně bílá, šedá, černá (neutrální barvy), vyjímečně hnědá nebo právě červená a další barvy. Bohužel s těmi velkými auty neumějí zacházet a už vůbec ne parkovat, takže jsme byli svědky mnoha "úsměvných" situací:-) Co se týče zboží, tak se tady dá sehnat úplně všechno. Je zde velmi populární TaoBao - čínský online obchod, kde se dá sehnat vše od zaručeně pravých Omega hodinek, přes kosmetiku, nábytek, oblečení až po chléb z Německa. Funguje ale pouze na území Číny a objednávku musí provést Čínan. Kvalita je úměrná ceně.
  •  řídí jako šílenci.   To je vyjádřeno ještě dost slusně:-) To se prostě musí vidět. Přejíždění aut z pruhu do pruhu bez blinkrů. Silnice nejsou označeny hlavní/vedlejší, zda jsme v obci nebo ne. Přednost má ten, kdo víc troubí a má větší auto. Ježdění na červenou. Samostatná kapitola jsou skůtry, na nichž se jezdí zásadně bez helmy a vejde se na ně celá rodina. Při řízení buď kouří nebo telefonují a klidně jen tak bez varování vjedou z kraje silnice do jejího středu skoro pod kola aut. Auta i skůtry jezdí na dálnicích i v protisměru. V Evropě to je ve zprávách, tady běžná věc. Na kližovatkách při červené usínají nebo se zapomenou na Wechatu, takže se musí pokaždé pošťouchnout troubením. Troubí se tady pořád, dává se tím znamení "jedu", jeď", pozor", "kam koukáš", "uhni", případně "pse uhni". Je to takový způsob nevervální komunikace.
  •  jedí umírněně.  Jak já jsem se těšila na typické čínské stolování! Spoustu bordýlku kolem sebe, krkání a mlaskání. V Šanghaji jedli samozřejmě až na výjimky všichni tak ukázněně, pomalu a potichu, že jsem z toho byla až zklamaná. Qian, ta jedla taky moc hezky, ale zase uměla pěkně z paty vytáhnout takový pěkný materiál, to zase jo. Na jejich chrchlání a plivání se totiž nic nezměnilo. Dle jejich učení jsou hleny po tělo špatné a okamžitě se ho musí zbavit. Zde v Changshe tedy plivají a frkají také, nicméně kultura jejich stravování je opět o dost lepší, než jejich pověst. Skoro bych i řekla, že pokud mám velký hlad, jím hůř než oni:-) S Mirkem jsem si říkali, jestli to třeba není tím, že měli dojem nedostatku jídla a že by jim ho mohl někdo sníst. Teď už nedostatkem netrpí a mohou si ho tedy lépe vychutnat.
  • dají se odlišit od jiných asijských národů.   Já to ještě tak nepoznám, ale v jejich rysech se dají najít odlišnosti od např. Korejců a Japonců a jiných. Čínané mají spíš kulatější obličej, šikmější oči, tmavší pleť a drobnější kostru. Většinou mají brýle bez obrouček. Díky většímu množství kvalitnější stravy se jejich průměrná výška zvyšuje. V čem jsou si tyto národnosti ale podobné, je jejich touha mít co nejsvětlejší pleť. Qian mi nabízela nějaký japonský bělící krém. Já ho odmítla se slovy, že bílá jsem už dost. Byla překvapená. 
  • jsou neproduktivní a občas líní.   Tohle se spíš Mirova parketa. Při sestavování aut jich je potřeba více než v Evropě, částečně i z důvodu jejich drobnější tělesné konstrukce a menšího dosahu ruky. Problémy řeší jen ty, na které může přijít vedení nebo ty, na které už mají řešení. Řídí se zásadně podle návodek a neradi pracují samostatně nebo kreativně. 
  • vyrábějí nekvalitní věci.   Jejich obrovská nadprodukce je bohužel vykoupená mnohem menšími nároky na kvalitu. Všímáme si toho v podstatě všude; při nákupu textilu, nádobí, oblečení. Elektronika už tu dávno není levnější a kupovat se nevyplatí. Samozřejmě je rozdíl mezi výrobou pro domácí trh, kde kvalitativní limity nejsou tak přísné, a pro export do Evropy a nebo výrobou pod světovou značkou, kde je samozrejmě kvalita vyšší. Asi nemá smysl to nějak moc řešit, protože si stejně v Čechách půjdu koupit mikinu Adidas s visačkou Made in China:-)  
  • jsou neuvěřitelně přátelští.    Narozdíl od Japonců, kteří se chovají upjatěji a ostražitěji, je vřelé chování, zvláště k laowaiům, velmi příjemné. Chtějí si povídat a nezastaví je takový bezvýznamný detail jako neznalost řeči. Pomohou, vysvětlí, chtějí se s námi fotit. Často se ptají, odkud jsme. Říkám, že z Česka, Jieke Ren. Vyvalí oči a v hlavě jim šrotuje. Tak už říkám, že jsem z Německa (Deguo Ren), to už vědí. Hodně evroských států znají kvůli fotbalovému EURU. V televizi jsme jednou naladili nějaký sportovní kanál a jako host byl Pavel Nedvěd, to jsme celkem koukali. Měl tlumočníka, takže mohl odpovídat v češtině. Když jsem naťukla fotbal, tak Miro začal chodit hrát s kolegy z práce fotbal. Byla jsem tam s ním, že si můžu dělat fotky jak mu to pěkně jde. Pravda byla taková, že dvě hodiny běhat v tom pekle je celkem devastující a že to těm Čínanům celkem jde. Mireček byl ale statečný a bude to takový Koller, neboť je dvakrát větší než oni a dobře se zapsal jako hlavičkář:-D A trochu i jako vrah...

 Ráda chodím do parků, jak v Šanghaji, tak i zde v Changshe. Jistě, že místní parky nejsou tak krásné a udržované jako ty šanghajské, ale atmosféra je v nich stejná; neuvěřitekný klid, pod altánky spolu lidé hrají deskové hry, z reproduktorů zní čínská hudba, někde se i zpívá naživo. Na otevřených prostranstvích cvičí taiči. Podle toho, co se děje v Evropě, je tu rozhodně bezpečněji...

Zajímá vás ještě něco dalšího o Číňanech? Nebo o čemkoliv jiném? Dejte mi určitě vědět:-)


4 komentáře:

  1. A co hůlky? Jak ti to s nimi jde? :-). Al Mihla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. výborně! asi po třech týdnech jsem chytila správný grif a dobrý:-)

      Vymazat
  2. Ahoj jaké mesto byste mi doporučila pro třeba jen 10-12 denní výlet do Číny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, myslíte 10-12 dnů v jednom městě nebo byste chtěl(a) vidět měst vice?

      Vymazat

Díky, že jste si našli čas a okomentovali tento příspěvek