Stránky

Jak bydlíme v Changshe?

Zdravím z Číny,

jak jsem slíbila v minulém článku, dnes se podíváme, jak vypadá naše bydlení v Changshe. Byt, ve kterém bydlíme, patří Němcovi, který si vzal za manželku Číňanku a který se teď odstěhoval za prací do jiného města a proto nabídl svůj byt k dispozici na pronájem. Standartně se pronajímá na rok a více, my jsme v Changshi na devět měsíců, takže jsme měli výběr bytů nebo domů o dost menší. 

Náš byt se nachází v okrajové části města, kde v jednom bloku je 26 domů. Každý dům má 35 pater, na každém patře 4 byty, v nichž v průměru 3 lidé. V těsné blízkosti jsou vedle sebe dva bloky, tj. 2*26*35*4*3 = 21 840 lidí/ km2. V praxi to vypadá nějak takhle.
Obytná plocha našeho bytu je 120m2, nicméně dvě menší ložnice využíváme jen jako úložné prostory.  Všechna okna jsou o dost větší než na jaké jsme zvyklí, a to od stropu až po kolena. Díky tomu se sem dostane o dost více světla. Jenže my bydlíme v 7. patře, takže i přes takto velká okna sem kvůli okolním vysokým domům dopadne světla méně, proto mám přes celý den rozsvíceno. Hned na první fotce můžete vidět mechanismus zavírání a otevírání oken - mechanismu na principu posouvání po kolejničce se může zdát praktický (po vysunutí okna je stále v okně síťka proti hmyzu), ale úroveň tepelného těsnění je prakticky nulová. I metr od oken je cítit, jak od nich táhle. Trochu tomu pomáhá zatažení závěsů. Tepelné těsnění samotného domu také není, takže po vypnutí topení je do 10 minut zase chladno.


Po otevření hlavních dveří vcházíme do malé předsíně, ze které je rovnou pohled do obývacího pokoje. Kytka na botníku je druhá květina ze 4, které přežily náš šestitýdenní pobyt v Čechách. Je prakticky nesmrtelná:-)




Zády k nám je nyní vchod do kuchyně, tedy při příchodu hlavními dveřmi na levé straně.




Čínské kuchyně jsou poměrně malé. Tato naše je na čínské poměry už hodně velká a také v nich nebývají velká okna. Vaříme na plynu, ale to jsem vařili i v Čechách. Trouba není standartní část kuchyně, jelikož tepelná úprava v západním smyslu ničí energii potravin (o tom někdy příště), proto jsme si museli zažádat o externí (to červené vzadu). Také tu není myčka nádobí, s čímž už jsem se tak nějak smířila:-) Tablety do myčky, pokud už jí někdo má, jsou extrémně drahé

Vracíme se zpátky do obývacího pokoje. Na jídelním stole jíme jen výjimečně (jíme u počítače a koukáme na seriály:-)), já ho využívám každou středu a pátek na hodiny čínštiny. Vzadu za počítačem je učebnice, blíž k nám vidím nákupní seznam a seznam úkolů:-) Ještě bych se zmínila o velkém lustru napravo nahoře. Ten je úplně drsnej, protože má asi 10 režimů svícení a každý den je střídám. Zrovna dnes mi na okrajích svítí bíle, vprostřed žlutě a uvnitř problikávají drobná barevná světýlka, která se od těch krystalů odrážejí a večer to vypadá trochu jako na diskotéce :-) Nic, jdeme dál:-D

 
 
Napravo na následující fotce vidíte zbytky květiny, která tak trochu uvadla. Ale květináč je hrozně těžký a nechce se nám to tahat pryč:-) Televizi zapínáme jen pokud si na počítači pustíme film nebo seriál a kabelem je propojíme. Pro případ depresí jsem si z domova přivezla všechny série Zoufalých manželek a Miro zase M.A.S.H. a máme je pod televizí.


A nalevo další prázdný květináč:-) Cvičební pomůcky jako overball a podložku čas od času používám. Na konferenčním stolku mám bavlnky a vyšívací vzor a řekla jsem si, že aspoň jeden křížkovým stehem vyšiji jako tréning trpělivosti (trapnýýýý...) Na sedačce také čas od času leží hromada prádla na vyžehlení, ale já jsem samozřejmě před focením všechno vyžehlila (a nebo jsem ji jen přemístila tak, aby nebyla vidět...)


V každé místnosti kromě koupelen a kuchyně je klimatizace, která se v chladných měsících dá použít jako topení. Funguje to skvěle, místnost je  vytopená během chvilky. Tedy až na ty netěsnící okna... Centrální topení se tu nepoužívá a když už, pak je zabudované v podlaze.


Z obývacího pokoje vcházíme do lodžie. Je poměrně velká a používá se jako prádelna a sušárna. Při schnutí prádla se musí bezpodmínečně zapnout vysoušeč vzduchu, bez kterého by mokré prádlo prostě neuschlo díky vysoké vzdušné vlhkosti. Běžné je tu kupovat pračku i se sušičkou.


Přes lodžii se dá druhými dveřmi vejít do menšího pokoje/ložnice, který ale používáme.


Na druhé straně přes obývací pokoj je naše pracovna, která ani předchozími majiteli nebyla příliš využívána. Máme zde pouze dva počítačové stoly a na opačné stěně knihovnu s knihami, dokumenty a tak.



Vedle pracovny je první koupelna, která je využívána spíš sporadicky. Toaletu já nevyužívám nikdy, protože jich mám dost po celé Číně. Je to dobrý úklidový kout.



Jdeme dozadu od obývacího pokoje, kde míjíme další malý a téměř nevyužívaný pokoj.


Přicházíme do ložnice, která oproti obývacímu pokoji působí strožejším dojmem, ale na těch pár měsíců nám to bohatě stačí.


Na protější straně oken vede skrz šatnu chodba do druhé koupeny. Původně byly v šatně pouze otevřené poličky, ale my jsme majitele požádali alespoň o nějaké závěsy, aby se nám na oblečení neprášilo a celkově bylo zakryté a chráněné proti vlhkosti z koupelny. Na zemi je jeden ze dvou vysoušečů vzduchu, který nám běží v podstatě bez přestání. 


Tato koupelna je taková, jakou ji používali sami majitelé (včetně "normální" toalety), my si nechali jen přidělat posuvné dveře do sprchy. Původně tam nebyl ani žádný závěs a pokud byli trochu jako my, tak celá koupelna musela být neustále mokrá. Původní je i obrázek ve sprše (myslím, že je to Shakira, v první koupelně je také..)



Velká okna jsou i v koupelně těsně u toalety:-) Na oknech jsou ale samozřejmě rolety, které vždy večer zatahujeme.


Měla jsem tu možnost navštívit několik typicky čínských bytů. Stejně jako u staveb, tak i u interiérů   neexistují pravidelné drobné opravy a rekonstrukce tak, aby vydržely stále hezké. Prostě vše nechají chátrat a pak to zboří a postaví znovu. Nejsou moc na úklid a mají všude spoustu zbytečných věcí. Často je k vidění soška Maa a Buddhy, všude výšivky červených květin. Vlhké mapy na stěnách. Myslím, že jsme měli při hledání bytu štěstí:-)

Pokud vás zajímají ještě další informace, dejte mi vědět do komentářů:-)

Tento víkend se jedeme podívat k jedné z pěti posvátných čínských hor, tak se těšte na dojmy z první ruky a ahoj:-)

1 komentář:

  1. Máte moc pěkné bydlení :-) . My bydlíme na vesnici, rekonstruujeme starší domek a také se ho snažíme zařídit moderně :-) . Vloni jsme udělali střechu, objednali si hliníková okna z Pramos a letos jsme konečně udělali novou kuchyň, tak mám radost. Je velká, takže tam mám místo na myčku, což je super, jelikož máme dvě malé děti a toho nádobí je za den opravdu hodně :-D .

    OdpovědětVymazat

Díky, že jste si našli čas a okomentovali tento příspěvek